Journaling: fejezd ki magad!

Wild Iris
Wild Iris
2021.02.20 14:44
Journaling: fejezd ki magad!

JOURNALING: terápia, önismeret, önreflexió, tanulás, lehetőség, felismerés, megkönnyebbülés, önkifejezés, önfejlesztés, dokumentáció, kreativitás, feltárás…..

Egyik legkedvencebb rendszeres gyakorlatom az a naplóban írás. Gyerekkorom óta vezetek valami féle dokumentációt az életem történéseiről, érzelmeimről, felismerésekről. Rögzítem terveimet, álmaimat, fontos mondatokat, mindent, amiről azt gondolom, hogy fontos.

Tudom, hogy nem mindenki erőssége az írás, vagy egyáltalán annak gyakorlata, hogy saját magát nyilvántartsa. Mégis, számtalan érvet hozhatnák arról, hogy miért rendkívüli potens gyakorlat.

A benső tartalmak papírra vetése azt jelenti, hogy felszabadulhat az elme. A túl sok gondolat, ötlet, érzelem kavargása zavarodottságot, feszültséget okoz. Hosszútávon még depressziót is. Egy napló vezetése lehetőséget ad arra, hogy lássuk fejlődésünket, és az nagyon hasznos visszacsatolás. Nem is beszélve arról, hogy mekkora megkönnyebbülés az, amikor kijön, amit belül cipelünk. Ha papíron van, tisztán látunk, jobban tudjuk tervezni a jövőt és jobban megélni a jelent. És ha boszorkány vagy spiritiszta vagy, akkor végkép fontos dokumentálni tapasztalataidat, hogy tudatosan fejleszthesd praxisod.

Adsz neki egy esélyt?

Íme, egy pár ötlet a journaling-ra, ami lehet eddig eszedbe se jutott:

  • bullet journal: a bujo bármi lehet, amit szeretnél. Lehet naptár és teendő listaként használni, de bármilyen kreatív funkciót adhatsz neki, amit csak akarsz.

 

  • automatikus írás: fel teszel magadnak egy kérdést, amit a lap tetejére írsz és el kezdesz írni mindenféle ellenőrzés és fegyelem nélkül, míg azt nem érzed hogy kész vagy. Csak akkor olvasod vissza és döbbensz meg azon, hogy mi jött ki! Helyes írás, szépség NEM szempont!

 

 

  • automatikus rajzolás: ugyan az, mint fent csak itt írás helyett, engeded hogy firkák, formák fejezzék ki a bensőt. A végeredmény kinézete NEM a lényeg!

 

  • „ramble journaling”: hasonló, mint az automatikus írás csak NINCS kérdés. Reggel egyszerűen kiöntöd magadból, ami éppen ki akar jönni.

 

 

  • kollázs: egy téma van a fejedbe amivel foglalkozni akarsz. Lapozol random magazinokat és kivágsz bármit, ami megszólít. Tetszőlegesen ragasztod fel egy lapra és eléd tárul egy műalkotás és rengeteg üzenet.

 

  • múzsa: a kiindulópont egy kép vagy egy szöveg része pl. dalszöveg, vers, mantra, stb. Ebből merítve, erre reflektálva írsz vagy rajzolsz.

 

 

  • idézés: akár médiumi képességgel rendelkezel vagy sem, „megidézel” egy olyan személyt/ lényt/ karaktert, akivel elbeszélgetsz az adott témán és rögzíted a párbeszédet. Ez felszabadítja a fantáziát, NEM konkrét idézésről van szó!